Opmerkelijke juichcijfers PropertyNL 'Top 101 makelaars gebruikersmarkt'

Na Vastgoedmarkt en de grote makelaars is PropertyNL de laatste in de rij om een overzicht te geven van de kantorenmarkt 2015. Was al sprake van een bonte verzameling onvergelijkbare cijfers en divergerende conclusies, met de data van PropertyNL gaat voor de gemiddelde kantoorgebruiker het licht nu echt in zijn geheel uit.

PropertyNL geeft in haar 'Top 101 makelaars gebruikersmarkt' geen cijfers over de markt en/of trends. De focus ligt op de performance van de makelaarskantoren. Hiervoor kijkt men enerzijds naar de betrokkenheid bij transacties gemeten in m². Anderzijds naar een indicatie van de hiermee per makelaar in totaliteit gegenereerde inkomsten.

Als we de door PropertyNL geregistreerde transacties van alle makelaars optellen komen we op 3.8 mio m² kantoorruimte. Hier zitten dubbeltellingen in vanwege aan- en verhuur als ook door het per makelaar geheel meetellen van 'collegiale verhuuropdrachten'. Vastgoedmarkt komt in haar publicatie van april jl. tot een totaal van ca. 1.9 mio m² excl. dubbeltellingen vanwege 'collegiale verhuuropdrachten'. Dus het effect van het geheel meenemen van 'collegiale verhuur' zou 1.9 mio m² bedragen.  Dit zou betekenen dat gemiddeld bij alle transacties 2 verhuurmakelaars betrokken zouden zijn geweest........

Opmerkelijker is wellicht de door PropertyNL gesignaleerde groei. Zo laat hun top 10 makelaars gemeten naar transactiemetrage kantoorruimte, een groei zien van 27% ten opzichte van 2014. En dat terwijl de markt nagenoeg gelijk is gebleven, het gemiddeld metrage per transactie nog steeds daalt en PropertyNL een belangrijker wordende rol toe dicht aan de kleinere lokale makelaars.   

Begrijpt u het nog? Duidelijk is dat de makelaars blij zijn met de nieuwe cijfers van PropertyNL. De eerder verschenen top 30 van Vastgoedmarkt gaf voor hen weinig reden tot juichen. Maar met deze cijfers afficheert menig makelaar zich graag, zoals op LinkedIn. Je zou haast denken dat sprake is van een charme offensief van PropertyNL. Zou het iets te maken hebben met het verwachte einde van Real Next en de aanstaande strijd om de vastgoed data?

Al met al schiet de kantoorgebruiker hier allemaal weinig mee op. Reden voor een herhaling van onze oproep aan de professionals in de markt om de krachten te bundelen en te komen tot eenduidige definities en bijbehorende cijfers. Dat is goed voor het aanzien van de branche en derhalve voor het vertrouwen van de kantoorgebruiker in ons allen.

 

Op zoek naar objectieve informatie over kantoorhuisvesting? Kijk op Kantorenwizard.nl.