Ook marktcijfers VGM roepen vragen op

Ondanks een krimp van 9% was DTZ in 2015 wederom de grootste kantorenmakelaar (gebruikstransacties) van Nederland. Die nummer 1 positie is uiteraard geen verrassing. Net zo min als die krimp kijkend naar wat er de afgelopen tijd bij DTZ heeft plaatsgevonden. Echter er werd door vele makelaars op grote schaal transactievolume ingeleverd. En dat terwijl volgens VGM de opname in 2015 juist een voorzichtig  herstel liet zien. Begrijpt u het nog? Tijd voor enige relativering.

Eerder berichtten wij hier (zie Nieuwsarchief) over de door DTZ, CBRE en JLL gepubliceerde cijfers over de kantorenmarkt  2015, waarbij wij vraagtekens plaatsten bij de wel erg positieve groeicijfers (tot 17%). Afgelopen maand was het de beurt aan VGM waarbij men uitkwam op een opnamegroei van 6% ten opzicht van 2014. In onze ogen nog steeds (te) hoog maar in ieder geval realistischer dan de cijfers van de grote makelaarskantoren.

Deze maand kwam VGM met de ranglijsten hoe de makelaarskantoren het in 2015 qua gebruikerstransacties hebben gedaan. Een redelijk onthutsend beeld. De belangrijkste conclusie is dat de top 30 in totaal 11,3% transactievolume heeft ingeleverd ten opzicht van 2014. Toch bijzonder dat de grote kantoren een significante groei van de totale markt hebben gemeld en nu uit de data van VGM blijkt dat zij allen, met uitzondering van Cushman (nr. 7) stevig hebben moeten inleveren. JLL (nr. 5) spant de kroon met een krimp van maar liefst 125.000 m² of wel 52%! Of valt dit weer onder de categorie ‘uit concurrentie overweging melden wij niet alle transacties’?

In dezelfde editie van VGM wordt verslag gedaan over de opnamecijfers Q1 2016. Sprake is van een krimp van 24% ten opzicht van Q1 2015. Niet echt een bevestiging van het volgens menigeen in 2015 ingezette herstel. VGM doet nog wel een poging de verklaring te vinden in de peildata echter zonder overtuiging.

Wij kunnen niet anders constateren dan dat de kantorengebruikersmarkt nog weinig herstel laat zien. Ook de omzetcijfers 2015 van de Nederlandse architecten spreken boekdelen. Wel enig herstel (met name woningbouw) maar nog steeds 45% onder het niveau van 2007. Wat overheerst is echter de nasmaak dat wij ondanks (of juist door?) de grote hoeveelheid cijfers eigenlijk niet echt weten hoe de markt er voor staat. En dat is ronduit een slechte zaak!

Kantorenwizard.nl biedt een objectieve kijk op huisvestingsvraagstukken.