NFC index 2016: ‘De facilitaire kosten stijgen’. Maar voor wie?

NFC Index

Netherlands Facility Cost Index publiceert jaarlijks de ontwikkeling van de facilitaire kosten in Nederland. Vanaf 2016 kijkt men hierbij naar de kosten per m². Volgens NFC Index zijn de facilitaire kosten in 2016 met 1,8% gestegen ten opzichte van 2015 en uitgekomen op € 416 per m² verhuurbaar vloeroppervlak excl. BTW. En daar is natuurlijk de gehele facilitaire branche hartstikke blij mee. Kortom gebak en veel media-aandacht.

Het ware verhaal achter de cijfers 

Naast de kostenstijging per m² daalde het aantal werkplekken per fte in 2016 met 3% ten opzichte van 2015. Ofwel voor de kantoorgebruikers was 2016 een goed jaar waarbij de facilitaire kosten per fte daalde en wel met 1,25%. En dat telt! Zoals wij vorig jaar al concludeerde, NFC Index kent haar klassiekers.

In zijn meesterwerk 'How to lie with statistics' (1954) stelt Darrell Huff 'there are three kinds of lies; lies, damned lies and statistics'. En eigenlijk schuilt in laatste het grootste gevaar. Met een beetje creativiteit kan je vanuit de cijfers altijd komen tot een conclusie die je past.

Voor écht onafhankelijk advies ga ja naar Kantorenwizard.nl.