Code oranje dreigt voor MIPIM aan de Amstel

Het is weer zover. De komende dagen zullen ruim 20.000 vastgoedmensen de Provada bezoeken. De algehele stemming op de Nederlandse vastgoedmarkt is goed. Dus alle reden voor een mooie beurs dit jaar. Of dreigen er donkere wolken? Wij tekenden de verwachtingen op aan de Zuidas.

Feest van herkenning

Afgelopen week, tussen 2 afspraken door, genoot ik van een clubsandwich aan de Amsterdamse Zuidas. Achter mij zaten 2 heren in pak; een met en een zonder stropdas. Het gesprek ging over geld en voetbal. Eerst over de € 71 mio van Blatter cs; 'ja dat kan je nog eens een bonusregeling noemen'. Vervolgens over de 7,5 mio van Koeman; 'als hij het een beetje slim speelt zit er echt veel meer in'.  Om te eindigen met de verkoop van Arek Milik; 'ze wachten op zijn goals op de EK en gaan dan voor de hoofdprijs'. Ja met de link naar Ajax was het voor mij wel duidelijk; Amsterdamse Zuidas makelaars. En toen hadden ze met nog geen woord over de kantorenmarkt of over de Provada gesproken.

Verwachtingen Provada 2016

'Hoe zie jij de komende Provada?' vroeg degene zonder stropdas. Hij droeg bruine suède schoenen. Duidelijk een vent van Tenant Rep dacht ik. Een echte Theo. Zijn kompaan met stropdas en zwarte broques trok een bedenkelijk gezicht. 'Ach de business is nog wel okay maar we moeten er nu wel echt voor werken. We zijn zelfs nu met deals bezig waar we nog niet eens een ton aan overhouden. Wellicht kunnen we nog wat nieuw geld uit Azië trekken. Maar die lopen natuurlijk niet op de Provada. Toch prima om iedereen weer even te zien'. Inderdaad een man van Capital Markets. Ik dacht aan Jan Karel.

'And you Theo? De opnamecijfers voor 2016 so far zijn niet al te best. Veel aanloop tijdens de Provada van kantoorgebruikers?' Theo kijkt niet vrolijk. 'Nee JK, daar hoeven we niets van te verwachten. Welke kantoorgebruiker gaat € 95 betalen om toegang te krijgen tot een 'entre nous' feestje van de vastgoedmarkt. Ja, dan is daar wel het Eindgebruikersdebat maar je weet op voorhand dat 2/3 van alle aanwezigen makelaars en adviseurs zijn. En om onze eigen relaties voor de Provada uit te nodigen lijkt me niet zo slim. Krijgen we weer opmerkingen over de hoogte van onze courtage ('we kunnen wel zien waar het geld heen gaat') en als je niet oppast staan ze opeens bij onze concullega's bier te drinken. Maar goed, iemand moet op de stand passen zullen we maar zeggen .................'

Een nieuw verhaal? Nee, de verwachtingen vooraf zijn bij de Provada nooit hooggespannen geweest. Wat er ook voor thema's en lezingen aan vast worden geplakt. De conclusie achteraf is evenmin weinig verrassend; 'het was op zich best een goede beurs en belangrijker, de afwezigheidspremie is gewoon te hoog'. Of wordt het dit jaar toch anders?

Code oranje  

Wat voor de MIPIM een bonus is, is voor de Provada een ramp. Ja, we hebben het over mooi weer. En het ziet er de komende dagen volgens het KNMI dan ook slecht uit voor de Provada. Speelt de MIPIM zich met name af op de Croisette, de strandpaviljoens, Café Roma en de haven, de Provada is een indoor event in de krochten van de RAI. Met een beetje zon kan het daar bovendien tropisch warm worden. Okay er is voldoende bier maar je kunt nergens naar buiten. Dat zal merkbaar zijn in de bezoekersaantallen en de duur van hun bezoek.

Jan Karel zit er niet mee. 'Ik zie geen klapper van de week. Overigens komt het echte vuurwerk pas eind van deze maand met het referendum in de UK. En bij een mogelijke Brexit hebben we in ieder geval in München op de Expo Real in oktober weer wat te melden'. En voor Theo? 'Ik heb geleerd dat minder van weinig nog steeds weinig is. Overigens geldt hetzelfde voor meer van weinig. Nee het wordt een rustig weekje'.

 

Voor écht onafhankelijk advies ga ja naar Kantorenwizard.nl.